Orï Mustasahti

Ereborin kääpiö.

Description:
Bio:

Mustasahdin suvun synty
Ensimmäisen kerran Mustasahden suku mainitaan Ereborin kronikoissa jo parikymmentä vuotta kaupungin syntymän jälkeen. Kaupunkiin oli perustettu useita pienempiä panimoita ja kapakoita, mutta suurempaa valtataistelua tai kunnianhimoa näillä yrityksillä ei ollut, vaan niiden suurin tehtävä oli saada asiakkaansa humaltumaan. Kun kuninkaalliset seremoniat kasvoivat ja kaupunkiin alkoi muodostua aatelistoa, nousi Mustasahtien suku yhdeksi arvostetuimmista ja suurimmista panimonpitäjistä*. Huhutaan että Mustasahtien erinomaisen tumma ja vahva sahti olisi laadittu ryöstämällä useampien pienempien panimoiden parhaat viljat. Kuitenkin jo muutaman sukupolven jälkeen Mustasahdin huoneen maine Kuninkaan hovin virallisena oluenkaatajana oli niin vakiintunut, etteivät muut pienemmät panimonpitäjät saaneet juuri ääntään kuuluviin.

*Hyvä olut on kääpiöille lähes uskonnollisen tärkeä asia. Yhtenä syynä tähän on se, että eritoten vanhoina aikoina olutta pidettiin soturien juomana, jonka juominen ennen taistelua valoi kääpiöön rohkeutta ja voimaa, ja iskun osuessa auttoi häntä kestämään kivun. Tämän vuoksi useilla kääpiösuvuilla on olueen liittyviä vaakunoita, sukunimiä sekä tunnuslauseita, sekä vastavuoroisesti joillain panimosuvuilla sodankäyntiin liittyviä nimiä esim. Hurmehuurteet.

Mustasahdin laulu
Vuonna 2130 maineikkaan Mördlin Mustasahdin kuoltua, Ereborin arvostetuin runonlausuja Min Malinin poika lauloi hänen teoistaan laulun. Usean sukupolven ajan aina Mustasahdin vanhimman kuollessa hänen elämäntekonsa lisättiin alati pitenevään sukulauluun. Edesmenneen kääpiön teoista riippuen yhden säkeistön kesto laulamalla saattoi olla parista kymmenestä minuutista jopa useampaan tuntiin.
Jokaisen elämänkerran jälkeen tulee lyhyt kertosäe, jonka aikana jokainen laulua kuuntelemassa oleva juo tuoppinsa tyhjäksi ja täyttää sen uudestaan. Kertosäe kulkee näin:

”Jos Mustasahdin sahtia vain kerran vielä saan
en pelkää varjoa tai Orodruinin tultakaan.
On tyhmäkin kohta viisas ja vanhinkin on nuorin
kun eteensä vain saa hän täyden Mustasahdin tuopin”

Onnellisina aikoina ennen Smaugin saapumista uuden Mustasahdin kuollessa pidettiin puoliviralliset kansalliset surujuhlat joiden aikana koko aiempi saaga laulettiin alusta alkaen ja juuri kuolleen Mustasahdin tarina lisättiin loppuun. Kääpiökansojen keskuudessa pidetään edelleen huomattavana saavutuksena kykyä laulaa koko tarina alusta loppuun asti taukoa pitämättä juoden samalla määrätyissä kohdissa.

Mustasahdin maine Ereborin tuhon päivinä

Vaikka Mustasahdin suku Ereborin tuhon aikaan oli edelleen arvovaltainen, ei sen maine enää ollut aiempien päivien veroinen. Tuhannet loiston vuodet olivat saaneet Mustasahdit uskomaan että heidän maineensa kuninkaan virallisena oluenkaatajana takaisi heille pysyvän vallan heidän alallaan, minkä seurauksena he eivät välittäneet kiinnittää huomiota muihin panimonpitäjiin, jotka alkoivat kehittää uudenlaisia sahteja kaukaisista maista tuoduista viljoista. Monet nuoret kääpiöt pitivätkin Mustasahdin olutta eräänlaisena laihana litkuna jota tosin on paljon ja halvasti saatavilla. Tästä huolimatta kukaan ei tieten tahtoen halunnut joutua huonoihin väleihin heidän sukunsa kanssa, ja aina Mustasahdin kuollessa koko valtakunta suri menetettyä korkea-arvoista kääpiötä.

Orï Mustasahdin tarina
Orï syntyi TA 2870 (tasan sata vuotta siitä päivästä kun Smaug valtasi Ereborin itselleen) kärryssä tien päällä. Hänen isänsä Arï piti pientä liikkuvaa panimoa, jota Orïkin hoiti suurimman osan nuoruudestaan. Arï toivoi että Orï opettelisi panimonpidon kunnolla niin että heidän löytäessään pysyvän asuinpaikan hän voisi jatkaa sukunsa jaloa perinnettä, mutta Orï alkoi epäillä ammattikuntansa järkevyyttä, sekä – mikä vielä pahempaa – hänen sukukuntansa jaloutta. Olihan hän huomannut monta mailia kuljettuaan että suvun jaloudesta riippumatta kääpiön nahka on halpa, mikäli hän ei osaa käsitellä kirvestä. Tästä huolimatta hän oppi isänsä avustuksella taitoja joista moni nykyinen panimonpitäjä antaisi vapaavalintaisen käden tai vaikka kaksi.
Vuonna 2941 Thorin Tammikilpi kokosi joukon, jonka avulla hän valtaisi Ereborin takaisin Smaugilta. Salassa Orï olisi halunnut lähteä mukaan retkelle, mutta hän epäili että hänen isänsä ei suvaitsisi moista tekoa ja lisäksi hän pelkäsi jalosukuisen kääpiökuninkaan nauravan nuorelle panimonpitäjän pojalle. Tämän vuoksi hän tunsi kateutta – ehkä jopa lievää vihaakin – joukon muita kääpiöitä kohtaan jotka eivät välttämättä täysin uskoneet onnistuvansa tehtävässään. Tästä huolimatta hän oli osallisena viiden armeijan taistelussa, jossa hän huomasi ensi kerran tarkoituksensa Keski-maassa. Kääpiöiden palatessa Ereboriin Arï pyysi Orïa auttamaan häntä uuden panimon perustamisessa, mutta Orï halusi mieluummin kulkea taistelukentillä niittäen mainetta örkkien ja hiisien kaatajana. Arï itki ja repi partaansa ja huusi pojalleen että hän rikkoo sukunsa ikiaikaiset perinteet, mutta tästä huolimatta Orï valmistautui oman tarinansa luomiseen.

Orï Mustasahti

Varjon katala kosketus MuadMouse m1hka